Een Egelhuisje maken voor (een) prikkie

Regelmatig scharrelen er egels in onze tuin. Ze kunnen daar al lekker onder de rododendrons en bladeren kruipen opzoek naar wat lekkers. Maar een echte schuil & overwinter plek was er nog niet.

Voorbeelden zoeken

Op internet zijn er natuurlijk tal van voorbeelden van te vinden en je kan ze ook gewoon kant en klaar kopen bij een tuinmarkt. Maar deze zijn meestal van riet gemaakt en vergaan vrij snel. Tenminste dat is onze ervaring.

Zo heeft de Egelbescherming een paar mooie voorbeelden op hun site gezet en daarop is mijn egelhuis ook wel gebaseerd. De maatgeving is niet heel kritisch alleen de tunnel moet niet al veel afwijken. Ideaal is deze 14×14 cm in doorsnede. Dit is namelijk nodig om ongewenste gasten buiten te houden. Katten en Vossen wil je liever niet bij je egels in het huisje zien.

Bouwhandleiding

Natuurlijk vind je online al een aantal voorbeelden maar ik zal hier mijn werkproces en beschrijving ook geven. De volgende materialen en gereedschappen heb ik gebruikt:

Materiaal

  • 3x Naaldhout schuttingplank 150 x 1800 mm
  • 3 regels / balk á 30x30x2100 mm.
  • 25 schroeven 4 x 30 mm
  • watergedragen beits
  • 1 60 L vuilniszak
  • +- 15 nietjes (10 mm)
  • 2 L-hoekjes

Gereedschap

  • Accuboor machine
  • 3,5 mm houtboor
  • nietpistool
  • houtschaaf
  • decoupeerzaag
  • meetlint
  • winkelhaak

Alternatieven:
Je zou van het gereedschap de houtschaaf kunnen vervangen door schuurpapier, de nietpistool door gewoon een papier nietapparaat en de decoupeerzaag kan natuurlijk ook gewoon een handzaag zijn.

van de materialen kan je rustig een wat bredere plank nemen en de regels kunnen ook wel wat dikker. Dunner niet want dan kan je schroef geen grip krijgen.

Afmetingen

Een mooie en handige buitenmaat is denk ik zo 40 (l) x 30 (h) x 30 (b) cm. Waarom is dat? Nou als je het wil maken van (oude?) schuttingplanken dan kan je hier met 4 planken van 14 x 180 cm het geheel al maken , of zelfs van 3 als je het dak niet schuin laat aflopen. Daarvoor heb ik in de onderstaande bouwtekeningen het schuine dakdeel ook als optioneel opgenomen en niet ingetekend in de standaard zaag indeling van de planken.

De afmetingen van alle losse onderdelen die ik heb gebruikt staan hier onder:

Wanneer je dit zorgvuldig op 3 planken uitmeet kan je dit zaagpatroon aanhouden. Daarbij is rekening gehouden met 5 mm zaagverlies per snede.

Het pas op 3 schuttingplanken. Maar indien je het dak nog schuin wil laten aflopen heb je een extra plank van 330 x 140 mm nodig. Deze zaag je dan diagonaal nog een keer door en monteer je aan de zijkanten.

Beknopte montage handleiding

Het monteren moet redelijk voor zich zelf spreken, zeker als je de planken netjes zaagt en voorziet van een label. Zoals gezegd kan het uit 3 planken gehaald worden. Maar wil het dak schuin maken dan word het iets lastiger bouwen en heb je naast die genoemde extra plank ook nog een stukje extra regel (lat) nodig voor waarop je de planken vast schroeft.

De zijkanten monteer je dus op de lat met aan elke lange zijde 1 of 2 schroeven per plank. Als je splinters in het hout wil voorkomen is het raadzaam om het even voor te boren met een 3 of 3.5 mm houtboor.

De achterzijde is niet lastig. De voorzijde heeft natuurlijk een inkeping waar je straks de tunnel aan kan monteren. Dus zorg er voor dat de latjes nu wat meer aan de binnenzijde zitten en aan elke kant ongeveer 15 mm oversteken. Daarop kan je straks dan de tunnel vast schroeven. Persoonlijk vond ik het toen nog niet mooi vast zitten en heb ik de tunnel nog met een 2-tal L-hoeken vast gezet op de voorkant.

De tunnel zelf kan je dus gewoon aan elkaar schroeven of spijkeren tot je een bak krijgt. Spijkeren is handig als je schuttingplank 16mm of minder bedraagt. Met schroeven krijg je dan namelijk te veel kans op versplintering.

Het dak is ook gewoon recht aan elkaar schroeven. let op dat je zo min mogelijk kieren hier in laat zodat het lekker warm en droog blijft in de winter. Om dit te bewerkstelligen heb ik met een houtschaaf de zijkanten van de planken weer recht gemaakt. Meestal worden deze namelijk met ene mooie afgeronde kant geleverd maar dat is niet wenselijk voor dit dak.

Het waterdicht maken van het dak heb ik simpel opgelost door daar ook nog een vuilniszak tegen aan te nieten. Even dubbel vouwen en gewoon met de tacker of nietpistool vast zetten.

Voor de extra bescherming heb ik het geheel nog afgewerkt met een watergedragen beits. Belangrijk punt hierbij is dat je niet de binnenzijde van het huisje mee verft. De verf is in principe giftig voor dieren en mochten er ze aan het hout gaan knagen dan wil je dat natuurlijk niet.

Als laatste detail zie je op de foto hier onder nog een zwart stukje pvc pijp. Mocht je dat hebben liggen dan kan je dat nog monteren voor de beluchting. zo word er wat minder waterdamp vast gehouden.

Eindresultaat egelhuisje

Het eindresultaat staat hier onder. Geeft het een mooie beschut plekje in je tuin. het liefst ergens onder een struik en verstop het dan in de bladeren. Egels vinden het vanzelf!

Het dak is waterdicht gemaakt met een vuilniszak.

Download hier de zaag en montage handleiding

Wil je het zelf bouwen? wat leuk! ik heb de plaatjes uit deze post in een PDF gezet en wanneer je deze print dan kan je al je afmetingen goed nalezen voor tijdens het bouwen. Veel plezier!