Een van mijn wensen die ik al jaren had was het “vergroenen” van de energie die wij hier in ons woonhuis gebruiken. De eerste jaren woonden wij in een huurhuis dus daar gaat dat wat lastig. Maar nu naar een paar jaar in ons eigen huis te hebben gewoond en stevig onderzoek gedaan te hebben is het gerealiseerd. Wij hebben een (bescheiden) 1620 WattPiek (Wp) installatie op het dak liggen die vanaf vandaag stroom gaat leveren, hopelijk z’n 1400 Kwh per jaar volgens de berekeningen!
Nieuwsgierig? zie deze “live” data:
Ik ben van plan om mijn hele “zoektocht” en analyses uit te werken in een pagina op deze website, maar om een idee te geven hoe je de opbrengst zou kunnen inschatten volgt hier een klein relaas
1. De snelle berekening zonder detail kennis
Er zijn heel veel commerciele en ook gratis websites waar je berekeningen kan uitvoeren om de opbrengst van jou gewenste systeem en/of locatie in te schatten. Een van de meest makkelijke en toch betrouwbare is www.zonatlas.nl . Deze website is door vele gemeenten betaald om een nauwkeurige meeting te doen en dat is voor zo 45% van Nederland het geval, voor de overige gemeenten is er wel data beschikbaar maar deze is van minder detail voorzien.
Het nadeel van deze sites is dat je niet ziet welke berekeningen en data zij gebruiken. Ik geloof hun opbrengst berekening in Kwh wel aardig (gem. 1325 kwh/jaar) maar je kan maar met moeite de systeem grote en prijs instellen terwijl de standaard prijs echt te hoog staat en het aantal Wattpiek per paneel te laag. Wil je het gebruiken? stel dan een paneel vermogen van 270Wp in met een prijs van 1700 euro per Kwp (excl. installatie).
2. De detail methode, maar dan snel
Kijk om echt een juiste berekening te doen moet je goed ingelezen zijn in alles wat de effectiviteit van een zonnepaneel beïnvloed, wat kan je verwachten aan kosten op de korte en lange termijn, hoe de salderingsregeling (energie teruggave aan het net) en niet te onderschatten de politieke keuzes van het kabinet die de financiële berekeningen goed kunnen beïnvloeden.
Daarover zijn verschillende websites goed geïnformeerd, ik zelf vindt www.polderpv.nl het meest compleet maar tegelijk ook het minst leesbaar als je niet goed in te materie zit.
Ben je gewoon eens benieuwd wat jou dak nu zou kunnen opbrengen aan kwh per jaar en wil je NASA data gebruiken? kijk dan eens op: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis
Vul hier je exacte locatie in en specificeer je installatie. (bijvoorbeeld: 1.62 KwP, 14 % kabel verlies, Azimut (richting) 172 graden = -12, dakhoek 41 graden,vaste installatie) nu komen er wat tabellen en grafieken uit zoals de onderstaande. Je ziet hier dat mijn installatie naar schatting 1400 kwh per jaar oplevert met natuurlijk in de zomer een piek in de opbrengst. Ook kun je zien dat de hoek van het dak invloed heeft op de opbrengst. Idealiter zou het dak 32 graden moeten zijn maar 41 is nog zeker acceptabel om daar in de zomer geen last van te hebben.


Voor nu zijn dit dan een paar hints en tips hoe ik mijn berekeningen heb gedaan, later meer