Al jaren ben ik min of meer actief bezig met opensource en openhardware projecten. het begon eigenlijk zelfs in de jaren 90 met mijn eerste linux installatie op een oude afgedankte pc. Daarvan maakte ik een firewall, nas en download server. Het stelde weinig voor, met ons eerste breedband connectie waar je zelfs nog met je buren file-sharing kon opzetten in het LAN netwerk van de provider.
Nu jaren later en inmiddels in een eigen huis al het een en ander voorbereidt en aangelegd om het huis meer te automatiseren en vooral zelf lerend. Ga maar eens na hoeveel repeterende bezigheden je dagelijks hebt! Denk aan deuren openen, gordijnen open/sluiten, lampen aan/uit, verwarming instellen, zonneschermen en ga zo maar door.
Maar wat is dat magische Domotica nou? Als je wat googled kom je veel tegen en volgens Wikipedia:
Domotica (ook wel huisautomatisering) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord “domotica” is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en tica wat afkomstig is van informatica, telematica en robotica. De officiële definitie van domotica is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.[1] Bij domotica draait het dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf naar de woning.
Domotica houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren door tussenkomst van een processor of controller of computer. Domotica zijn de mogelijkheden van de industriële bedrijfsautomatisering toegepast op een woning.
Ik vind dit een beetje te verwarrend, voor mij is het heel simpel het moet een toepassing zijn die je helpt in en om het huis om je leven makkelijker, comfortabeler en het liefst ook nog milieu bewuster (zuiniger) te maken. Het is voor mij zeker niet je hele huis automatiseren en al je taken over laten nemen door een computer en programma’s. Domotica moet functioneel zijn en vooral onzichtbaar deel uitmaken van de omgeving.
In de volgende serie blog artikelen zal ik een aantal van mij zelf gebouwde en soms zelfs zelf ontworpen componenten beschrijven en tips geven bij de vele (maar leerzame!) fouten die ik heb gemaakt en zijn overwonnen.